Mantelzorger en inwoner
We delen graag onze kennis zodat iedereen zijn talenten kan benutten en ontwikkelen. Ook helpen we je graag verder bij vragen over welzijn en zorg. Daarom staan de deuren van de Azora Academy ook voor mantelzorgers en inwoners in ons werkgebied wagenwijd open.
Mantelzorger
Als mantelzorger kun je bij Azora terecht voor praatgroepen, kennis delen en beleven.
Vanuit de Azora Academy is er een gespreksgroep opgezet voor lotgenoten. In deze groep worden ervaringen uitgewisseld over de periode dat een naaste binnen één van de locaties van Azora woont. Er worden relevante onderwerpen met elkaar besproken zoals dementie, rouw en verlies. Er is vooral veel ruimte voor eigen inbreng, om ervaringen en gevoelens met elkaar te delen.
Voor meer informatie over de gespreksgroep kun je contact opnemen met Maatschappelijk werk van Azora.
Inwoner
Azora, Sensire en gemeente Oude IJsselstreek zijn ervan overtuigd dat zorg en ondersteuning beter worden als je als mens centraal staat, in plaats van je ziekte of beperking. Om dit in de praktijk te brengen, is er een beweging ingezet onder de naam Samen Sterker Thuis. Samen Sterker Thuis is er voor mensen van 65 jaar of ouder die thuis wonen en een hulpvraag hebben bij het dagelijks functioneren, of deze verwachten te krijgen.
Voor meer informatie klik hier.
We worden met elkaar steeds ouder. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Hoe kijken we naar onze 'oude dag'? We denken en praten er nog nauwelijks over. Simpelweg omdat we niet weten wat we kunnen doen, of omdat we er nog niet aan willen denken. Stel het niet uit. Praat vandaag over morgen. Met die boodschap roepen we iedereen in de achterhoek op in gesprek te gaan over ouder worden. Wat kun jij betekenen voor ouderen in jouw omgeving? Hoe wil jij zelf oud worden? Wat verwacht je van je naasten, je noabers of van de overheid? En zijn die verwachtingen realistisch? Wat kun je nu al regelen om straks prettig oud te worden? Dit gesprek is nodig omdat Nederland in snel tempo vergrijst. In de Achterhoek sneller dan het landelijk gemiddelde. De zorg voor ouderen verandert daardoor drastisch. Dat vraagt iets van ons allemaal.
Voor meer informatie klik hier.
Lotgenoten groep
‘Het was een geslaagde bijeenkomst. Er was veel ruimte voor eigen inbreng, om ervaringen en gevoelens met elkaar te delen. We kijken uit naar de volgende bijeenkomsten!’ aldus Chantal Gosselink, Wilma Ratering, Tessa Jurrius en Anouk Bremner (gesprekleiders Lotgenoten groep).
In samenwerking met de Azora Academy zijn we op 1 maart gestart met een lotgenotengroep voor naasten van mensen met dementie. Vanwege de vele aanmeldingen zijn we gestart met twee groepen. We organiseren in totaal 6 bijeenkomsten met verschillende onderwerpen waarbij de nadruk ligt op het uitwisselen van eigen ervaringen. Ook hebben we verschillende gastsprekers uitgenodigd waaronder de gvp’ers (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie), geestelijk verzorgers en verpleegkundig specialisten. De groepen worden begeleid door Chantal Gosselink, Wilma Ratering, Tessa Jurrius en Anouk Bremner. Gezien de vele aanmeldingen hopen we in de toekomst meerdere gespreksgroepen aan te kunnen bieden binnen Azora!