Lotgenotengroep Azora
Wat is een lotgenotengroep?
Een lotgenotengroep is er speciaal voor mantelzorgers en naasten van bewoners bij Azora. In een reeks van zes bijeenkomsten krijgen zij de ruimte om hun verhalen en ervaringen te delen. Het is een veilige plek waar zorgen, emoties en vragen mogen bestaan.
Zoals Tessa Jurrius, één van de gesprekleiders van de lotgenotengroep het treffend zegt: "Het is een groep mensen die hetzelfde meemaken. Dat brengt veel met zich mee: vragen, verdriet maar ook steun. Het is fijn om dat met lotgenoten te delen."
Anouk Bremner, ook één van de gesprekleiders van de lotgenotengroep vult aan: “Er wordt gelachen en gehuild. Het contact met anderen in een vergelijkbare situatie zorgt voor herkenning en verbinding, iets wat je in je eigen omgeving niet altijd vindt. ”
Niet alleen praten, ook leren
De bijeenkomsten draaien niet alleen om delen, maar ook om leren. Er wordt gewerkt met thema’s en regelmatig schuift er een gastspreker aan. Anouk legt uit "We willen deelnemers ook meer inzicht geven: hoe werkt het hier, wie zijn de zorgverleners, en wat is de visie van Azora?"
Op die manier krijgen mantelzorgers niet alleen een luisterend oor, maar ook kennis en praktische handvatten.
Nieuwe lotgenotengroep somatiek
Tot voor kort bestond de lotgenotengroep alleen voor naasten van mensen met dementie. Maar nu is er ook een groep gestart voor naasten van bewoners met somatische zorgvragen.
Anouk licht toe: “Mensen denken vaak dat dementie zwaarder is, maar ook bij somatische zorg spelen grote uitdagingen.” Tessa beaamt dat: “Als je naaste naar Azora verhuist, komt er veel op je af.”
De thema’s verschillen soms van die in de dementiegroep. Een veelgestelde vraag is bijvoorbeeld: “Als mijn moeder straks dementie krijgt, kan ze hier dan nog blijven wonen?” In de groep is er ruimte voor dit soort zorgen en dat lucht op.
Praktische vragen
Een verhuizing naar een woonzorgcentrum gaat vaak snel. Binnen een week verandert er veel. Je moet ineens nadenken over praktische zaken als: Wie is de arts? Wat moet ik allemaal regelen? Wat is er mogelijk binnen Azora?
Dat zorgt soms voor stress en onzekerheid. Daarom is het zo belangrijk dat er ruimte is om vragen te stellen, te reflecteren en even stil te staan.
Gastsprekers, zoals een geestelijk verzorger, verpleegkundig specialist of PDL-trainer, zorgen voor extra verdieping en antwoorden.
Samen verder komen
Wat deze groep zo bijzonder maakt? De openheid. Mensen durven zich kwetsbaar op te stellen en vinden herkenning bij elkaar. Daardoor ontstaat er een band.
Anouk vertelt: “De groep helpt elkaar echt verder.” En Tessa voegt toe: “We stemmen de bijeenkomsten af op wat er leeft in de groep. Dat maakt het waardevol.”
Het gaat dus niet alleen om steun, maar ook om groei. Leren omgaan met veranderingen, beter begrijpen wat er speelt en je minder alleen voelen.
Iets meenemen voor de toekomst
Tessa vat het krachtig samen: "Het is mooi om te zien dat mensen na een bijeenkomst weggaan met het gevoel dat ze hier echt iets aan hebben gehad. En dat is precies wat een lotgenotengroep moet doen: je laten voelen dat je er niet alleen voor staat én je iets meegeven voor morgen. "